Fa-ti site!
E banal sa-ti faci un blog. Singura problema e sa alegi intre portalurile care le opereaza (Blogger, WordPress etc.). Insa, mai nou, iti poti crea ditamai website-ul cu multe pagini si efecte, asa cum ai visat dintotdeauna.
Nu urmeaza o lista de web-designeri renumiti catre care sa cotizezi bani grei, ci o mica reteta despre cum ti-ai putea face singur site-ul, cu cateva clicuri si un pic de rabdare. Totul se intampla pe site-ul Freewebs (www.freewebs.com), unde, evident, primul pas este sa-ti creezi un cont. Apoi esti invitat sa-ti alegi un stil predefinit al site-ului, in functie de utilizarea ulterioara a lui. Daca vrei sa vorbesti acolo despre muzica vei opta probabil sa arate mai modern si colorat, iar daca vrei sa vinzi castraveti alegi un design mai simplu si prietenos. Site-ul tau va fi gasit la adresa www.freewebs.com/numelesiteuluitau. La inceput, acolo vei descoperi un meniu cu doar doua link-uri: Home (care te duce oricand la pagina principala) si Guestbook (locul in care vizitatorii pot lasa comentarii). Daca te deranjeaza, poti sterge oricand aceste linkuri si ai posibilitatea de a adauga multe altele, inclusiv o pagina de blog. Dupa ce te-ai decis cum sa umpli meniul, incepi sa adaugi continut pe fiecare dintre pagini. Aici e partea grea, pentru ca trebuie sa-ti faci inainte un plan al site-ului. Poti adauga atat de mult continut, printre care text, imagini, clipuri video si zeci de gadgeturi (aplicatii online), inclusiv starea meteo, jocuri, topuri, formulare de completat pentru vizitatori, streaming (redare audio-video in timp real) de pe site-uri precum YouTube, harti online de pe Google si multe, multe altele, incat e destul de greu sa faci din prima o selectie. Eu, de pilda, am montat pe pagina principala un contor pentru masurarea numarului de vizitatori pe site, o fereastra de cautari pe Google si una de stiri culese de pe portalul Digg. Apoi, am creat o pagina separata pe care am pus numai poze cu explicatiile de rigoare, iar in blog am inceput sa-mi scriu gandurile. Site-ul e extraordinar de prietenos ca mod de utilizare. Toate ferestrele cu text, poze sau gadget-uri pot fi marite/micsorate si mutate de colo-colo cu mausul. Pare mai simplu decat crearea unei prezentari in Powerpoint. La orice pagina merge adaugat chiar si un fundal sonor, care este redat de fiecare data cand intra un utilizator pe site. Atentie! Poti transforma site-ul in magazin online daca vrei, iar cumparatorii te vor plati prin contul PayPal, care va functiona, in curand, integral si din Romania. Deocamdata americanii iti dau voie doar sa cumperi prin contul amintit. Freewebs este momentan in versiune beta, pentru testare, dar la mine a functionat perfect.
Mai ieri, in anul 2030 Imprumutand tonul profetic al patronului lor, dar adaugandu-i un strop de umor, cat sa nu ti se taie cheful de visare, cei de pe http://nostradamus.nostradamia.com, ne anunta ca „Nostradamia s-a angajat, impreuna cu alte comunitati virtuale, intr-o lupta fara odihna pentru abolirea frontierelor. Razboiul, care nu a luat sfarsit decat in anul de gratie 2030, s-a soldat cu o Declaratie Universala a Drepturilor Popoarelor, ratificata de toate natiunile si toate minoritatile. Notiunea de strain este de-acum inainte interzisa in Nostradamia, in care toti sunt egali, indiferent de origine, rasa ori etnie.“ Site-ul, accesibil tuturor, este organizat in jurul unor ipoteze care se subimpart in teme botezate Vremuri si Taramuri (Temps et Contrées). Ipotezele formulate liber de catre Cetatenii Tribuni vizeaza explicarea profetiilor lui Nostradamus. Nostradamia gazduieste trei clase de Cetateni, alcatuite pe baza unor promovari bazate exclusiv pe merit. Fiecare membru se bucura de privilegii diferite in cele trei spatii comunicante: Tribunii, care sunt niste cetateni liberi sa intervina in forumuri, Senatorii, cetateni in grad inalt care se afla deasupra forumurilor si Inteleptii, care realizeaza prea bine ce inseamna timpul pentru calitatea reflectiei. Tuturor acestora li se adauga Marele Pontif, care administreaza aceste meleaguri virtuale, si Plebea, care asista la dezbateri fara sa participe. Dincolo de problemele administrative si de legislatie interna, site-ul se straduieste, la modul cel mai onorabil, sa explice Centuriile lui Nostradamus si sensul celor mai renumite profetii. Interesanta este starea de efervescenta intelectuala (sau doar umorala) neintrerupta a „cetatenilor“, emulatia si misterul des care plutesc deasupra catrenelor. Vechile intrebari nasc unele noi, iar inspaimantatoarele catastrofe ce ameninta omenirea devin, nu o data, victorii asupra adversitatii.
Portretele propagandei
Aceasta nu este China, ci doar o parte trista din ea. O parte care insa nu trebuie uitata si care (http://artchina.free.fr) ar putea constitui un bun exemplu pentru, sa zicem, muzeografii nostri de la MNAC, care s-au tot straduit sa organizeze expozitii-arhiva de plastica privind epoca de aur, dar nu s-au gandit sa le dea aerul nemuritor al unei prezente flagrante pe Net. Site-ul de care vorbim expune o mica parte din avalansa de picturi din epoca propagandei comuniste chineze, dintre care multe au fost difuzate sub forma de afise de catre Comitetul Central al PCC, dupa preluarea puterii in 1949. Posterele care s-au nascut din aceste opere au fost tiparite in milioane de exemplare, ca sa raspandeasca ideile partidului unic, dar astazi au devenit extrem de rare, fiind cautate cu ravna de colectionari. Desi nu are in baza de date informatii complete privind toti pictorii si picturile, site-ul a pus la dispozitie o sectiune istorica, ingaduind plasarea in context a acestor produse „artistice“. Site-ul are si un Forum care indeamna nu doar la completarea lacunelor informationale, ci si la confruntarea de pareri si la discutarea unor fenomene istorice.